NOVOSTI
Sporazum o suradnji sa SPV Sarajevo i SPV Zagreb
01. i 01.12.2013
Prvi vikend tečaja za planinarske vodiče na Promini.
09. i 10.11.2013
Program aktivnosti SPV Split u 2014.
04.11.2013
Zbor vodiča na Platku
25. i 26.10.2013
Ispiti za planinarske vodiče na Kozjaku
29. i 30.06.2013
Predstojeći ispiti u Vodičkoj službi HPS-a
06.05.2013

Vježba SPV Split – Skijanje na Kupresu

 

Kad se krajem prošle godine sastavljao plan vježbi Stanice planinarskih vodiča Split malo tko je i mogao pomisliti da u veljači gotovo da i neće biti snijega na Kupresu. Naime, jedan od dugoročnih ciljeva SPV Split je da svi naši pripadnici ovladaju tehnikom skijanja, kako bi postupno započeli i s planinarskim, turnim skijanjem.  Stoga  će se odsad redovito održavati vježbe skijanja, a vikend 08-09. Veljače je bio rezerviran za prvu od njih.

 

 

 

 

 

Zahvaljujući umjetnom snijegu, vježbu smo usprkos vremenskim nedaćama uspješno odradili. Vježbi je pristupilo čak 16 pripadnika Stanice, s čime smo i više nego zadovoljni, jer je vježba prvenstveno bila namijenjena skijašima početnicima.

 

 

 

Za organizaciju i provedbu vježbe je bio zadužen kolega Goran Zlendić, jedan od najiskusnijih skijaša u našoj Stanici, koji je nesebično prenoseći svoje bogato skijaško znanje vježbu uspješno odradio na zadovoljstvo svih sudionika. Tijekom vježbe veliku je pomoć imao od kolege Steve Mentusa, učitelja skijanja, a pripomogli su i vodiči instruktori Nada Ilić, koja je svojom skijaškom tehnikom oduševila sve nazočne, te pročelnik Stanice Denis Vranješ.

 

Istaknuli bi i zahvalili se hotelu „Adria Ski“ na Čajuši i direktoru Tomislavu Bagariću koji su nam tijekom ova dva dana ustupili korištenje njihove skijaške opreme. A imali smo ponuđeno i besplatno korištenje žičare, ali je nažalost zbog već spomenutih vremenskih nedaća žičara, kao i skijalište, bila zatvorena.

 

Usprkos tome, snijega je bilo dovoljno za vježbu.  Neki su od naših pripadnika Stanice po prvi puta stali na skije, drugi su došli s nešto više, neki s nešto manje skijaškog iskustva, ali su na kraju svi s Kupresa otišli zadovoljni što su unaprijedili svoju skijašku tehniku.

 

 

 

Padala je dosadna kiša gotovo dva dana, ali osmijeh nije padao s lica. Započelo se s plugom, a do nedjelje su mnogi već savladali paralelno skijanje. Učilo se ispravno podizanje u slučaju pada, okretanje na mjestu, penjanje sa skijama i još mnogo toga. Goran i Stevo su bili puni hvale za entuzijazam naših vodiča.

 

 

Iako je u planu bilo da se višak vremena iskoristi i za unaprjeđenje tehnika kretanja po snijegu i ledu, zbog kiše i nije bilo previše slobodnog hoda. Stoga je samo Boris uz pročelnikovu pomoć  odradio vježbu kretanja zasnježenim terenom s posebnim naglaskom na sve načine samozaustavljanja cepinom. Ali zimska vježba je ionako po planu aktivnosti Stanice planirana za sljedeći mjesec, pa će biti vremena za druženje sa cepinom, derezama i užetom.

 

Osim rada na terenu, ova dva dana su iskorištena i kao svojevrsni team-building. Naši su se vodiči još bolje upoznali i pri tom izvrsno zabavili. Božo nam je u subotu navečer uz Matkovu pomoć pripremio slasnu večeru, gulaš s manistrom i njokima, dok nam je naša domaćica Marija u nedjelju za ručak skuhala kiselog kupusa s rebarcima, te fažol s kobasicom. A bilo je tu i pite sirnice, kao i domaćeg kruha, sve za polizat prste. Razmjenjivala su se iskustva, kovali novi planovi i sve to je ovaj vikend učinilo više nego uspješnim za pripadnike SPV Split!

SAVJETI
Dobro je planinarsku opremu prilagodi vremenskoj prognozi
Prije odlaska u planinu dobro je obavijestiti prijatelje ili rodbinu o smijeru kretanja i planiranom vremenu povratka
U planinu obavezno ponesite mobitel (po mogućnosti i dodatnu bateriju)