NOVOSTI
Sporazum o suradnji sa SPV Sarajevo i SPV Zagreb
01. i 01.12.2013
Prvi vikend tečaja za planinarske vodiče na Promini.
09. i 10.11.2013
Program aktivnosti SPV Split u 2014.
04.11.2013
Zbor vodiča na Platku
25. i 26.10.2013
Ispiti za planinarske vodiče na Kozjaku
29. i 30.06.2013
Predstojeći ispiti u Vodičkoj službi HPS-a
06.05.2013

DRUGI VIKEND TEČAJA ZA VODIČE NA PROMINI

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUspješno odrađenom završnom vježbom pod Čavnovkom završen je još jedan tečaj za planinarske vodiče standarda A.

Tijekom vježbe tečajci su morali primijeniti stečena znanja u vještini vođenja grupe, orijentacije, izradi prsnog pojasa, korištenja tehničke opreme u izradi šumskog gelendera na skliskoj padini, pružanju prve pomoći, te transportu ozlijeđenog s teško prohodnog terena.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Drugog vikenda tečaja, osim većeg broja odslušanih predavanja iz tema potrebitih za uspješnu organizaciju i sigurnu provedbu izleta, tura i pohoda, tečajci su pod stručnim vodstvom vodiča instruktora dr. Livie Puljak praktično radili na pružanju prve pomoći. Potom je kolega Mladen Mužinić – Frfa  upoznao buduće planinarske vodiče s važnošću kvalitetne organizacije akcije spašavanja eventualno unesrećenog planinara.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Tijekom vježbe su uz nadzor vodiča instruktora Nade Ilić izrađena improvizirana nosila, a pri tom su ponovljeni i brojni čvorovi potrebiti za izradu istih. Sutradan je vodič instruktor Željko Bockovac demonstrirao izradu šumskog rukohvata (gelendera) i njegove praktične primjene na izletima. Kolega Goran Gabrić svojim je bogatim instruktorskim iskustvom i korisnim savjetima upotpunjavao provedbu svih navedenih vježbi, pa sam mišljenja da su budući planinarski vodiči upoznati sa svom problematikom organizacije i vođenja izleta.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJoš bi jednom pohvalili naše domaćine iz PD „Promina“ koji su bili jedan od najznačajnijih faktora uspjeha tečaja. Stoga smo uvjerenja da ćemo i u nadolazećim godinama učestalo koristit usluge njihovog planinarskog doma na Promini za organizaciju tečajeva, vježbi i seminara za potrebe Vodičke službe i posebice dalmatinskih stanica planinarskih vodiča.

A zalaganje tijekom praktičnih vježbi nas ostavlja u uvjerenju kako su stanice planinarskih vodiča Šibenik, Makarska, Karlovac i Split, ali i cjelokupna Vodička služba značajno osnažene novim pripravnicima. S ovako kvalitetnim vodičkim kadrom ne moramo se pribojavati budućnosti planinarstva u Hrvatskoj.

SAVJETI
Dobro je planinarsku opremu prilagodi vremenskoj prognozi
Prije odlaska u planinu dobro je obavijestiti prijatelje ili rodbinu o smijeru kretanja i planiranom vremenu povratka
U planinu obavezno ponesite mobitel (po mogućnosti i dodatnu bateriju)